Povratak

Bijele točkice na licu i očima afričkog patuljastog ježa | Vanjski paraziti i Verminex kapi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam afričkog ježa, ima neke bele tačkice po licu i po očima, ponekad jedno oko ne može da otvori. Ni jedan veteriar mi nije znao reći što je to. Pročitao sam na internetu da trebam neke Vermix kapi. Ako znate što mu je, molim Vas pomozite! Darko

O: Bolesti kože kod afričkih patuljastih ježeva mogu biti posljedica invazije parazitima, bakterijskih ili gljivičnih infekcija, alergija, deficitarne ili neodgovarajuće prehrane, itd. Vanjski paraziti koji se najčešće mogu naći kod ovih životinja su buhe, krpelji i grinje koje mogu izazivati različite oblike dermatitisa.

Vrlo često se kao uzročnik može naći grinja Caparinia  tripilis.Kod blagih invazija može se naći na licu, uškama i unutarnjoj strani nogu. Izražen je svrbež, gubitak bodlji i pojava ljuskavih naslaga po koži. Kod jačih invazija zahvaća veći dio tijela, a to  uzrokuje i pojavu zadebljanja, krasti i napuknuća na promijenjenim mjestima na koži. Moguće su i sekundarne bakterijske infekcije, promjene u ponašanju i pogoršanje  općeg stanja životinje. Prisutnost bijelih grinja može biti vidljiva i golim okom, kao i bjelkaste naslage na obrazima i oko ušiju. U dijagnostici može pomoći i uzimanje uzorka ljepljivom trakom, a za potrebno je uzeti i strugotinu kože da bi se mikroskopskim pregledom u njoj dokazale grinje. Liječenje se provodi lokalnom primjenom nekoliko kapi otopine Ivermektina (otopljen u propilen glikolu u omjeru 1:9). Osim terapiranja životinje, izrazito je važno i tretiranje životinja i uništavanje grinja u prostoru u kojem životinja boravi. To znači da je potrebno temeljito očistiti i dezinficirati kavez, kućicu, zdjelice za hranu i vodu, igračke, prekrivače, odnosno sve što se nalazi unutar nastambe. Stelju je potrebno baciti i zamijeniti novom.

Kontaktni dermatitis može biti posljedica djelovanja nekih iritirajućih tvari iz okoline, nehigijenskih uvjeta u okolini, a čest je uzročnik i bakterija Staphylococcus simulans.  Afrički patuljasti ježevi mogu biti invadirani i buhama, no smatra se da mačje i pseće buhe obično ne napadaju afričke ježeve. Pretpostavlja se da je razlog tome taj što ježevi imaju nižu tjelesnu temperaturu nego psi i mačke.

Verminex kapi ne sadrže toksične insekticide i druge štetne tvari pa se mogu primjenjivati za zaštitu pasa, mačaka, ptica, glodavaca i ostalih kućnih ljubimaca od vanjskih nametnika. Kapi su načinjene od prirodnih sastojaka (oktanska i dekanska kiselina - zasićene masne kiseline iz kokosovog ulja) i bezopasne su za djecu i mlade životinje. Nametnici ne mogu postati otporni na Verminex, a njegova primjena je vrlo jednostavna. Nanose  se jednom tjedno, a ako životinju perete šamponom, treba ponoviti primjenu. Vrlo rijetko dolazi do alergijskih reakcija na preparat, a ne smije se nanositi na svježe rane, oči i sluznice. Verminex kapi možete pronaći u ponudi Pet centra.

Nadam se da će Vam ove informacije pomoći. Da bi se odredila odgovarajuća terapija potrebno je prvo postaviti točnu dijagnozu,pa Vam zbog toga savjetujem da ponovo obratite ambulantnom veterinaru, specijaliziranom za kućne ljubimce. On može obaviti pregled ljubimca i na temelju nalaza postaviti dijagnozu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr